/ -SPANIEN/ROM /

En händelserik dag

Idag har vi gått o gått o gått. Vi började dagen med att gå till Colosseum. Där tog vi en guidad tur som gick på ca en timme.
Vilken histoia alltså o vilken kunnig guide vi hade. 
 
Colosseum - platsen där man kunde få se allt från gladiatorspel och teater till avrättningar och strider mellan vilda djur. Det var slavar, krigsfångar och brottslingar som fick sätta livet till för att roa publiken.

Foro Romano & Palatino - Roms gamla centrum där det finns massor av historiska byggnader och utgrävningar.Pantheon - Ett antikt tempel som byggdes för alla de romerska gudarna.
 Spanska trappan - inte en så jättekul sevärdighet men absolut kul att ha sett och lite av ett måste. Torget och alla människor som vistades där var härligt att se.
 Di san Crispino - en glassbar med fantastiskt god glass.... Jag kan ärligt säga att det är den godaste glass jag någonsin har ätit. Åker man till Rom måste man äta där!!
 
Vid lunch idag gick vi in på ett ställe som såg trevligt ut. Vi beställde mat o i väntan på den drack vi gott och bara njöt. ... Maten kom in, jag hade beställt en omelett med grönsaker och ost och mamma grillad kyckling och grillade grönsaker. Jag hinner ta tre tuggor innan en förbaskad sträng av mozzarrella sätter sig i min hals o jag får ingen luft känns det som. Får PANIK och bara harklar o harklar men det händer inget, mamma får panik, alla gäster stannar upp med allt ätande o pratande, personal rusar fram o DÅ lossnar den. Jag skämms o tänker att nu har jag förstört gästernas aptit o deras mysiga lunch.... Jäkla skit haha. Men sen fick jag vatten av personalen, och resten av maten tugga jag som en ko (idisslar = tuggar allt två gånger)! 
 
Sen vill jag också skriva om en ball sak som hände igårnatt. Vi låg o skulle sova, mamma somma nästan direkt men jag låg klarvaken i ca två timmar ifrån det vi gått o lagt oss. När jag precis har somnat till är det någon jäkel som kommer hem o rycker o drar i dörren (vi bor i rum i en lägenhet typ, svårt att förklara) så vi vaknar till... När de kommit in så blir de tyst en stund o denna gången somnar jag till o mamma har svårt för att somna... SEN en stund efter så vaknar jag till igen av något ljud o denna gången är det av att våra grannar i dörren bredvid idkar älskog med varandra!!! Men allt roligt har sitt slut o så även det ;)
 
/ -SPANIEN/ROM /

Frukost i sängen

"Frukost inkluderad" 

-Mmm, vad gott tänkte vi. Hotellfrukost är en stor del av det (jag) i alla fall tycker är en stor del av semestern. Pannkakor, croissanter, frukt, flingor, gott kaffe, te, ägg & bacon mm. 
 
Vad vi möttes utav imorse var en korg med 4 äppelcroissanter i plastförpackning, två juicer (merförpackning) och två yoggi. Ville vi ha kaffe fick vi trycka det själva ute i receptionen ur en kaffemaskin. Hahaha. Ni skojar tänkte vi. Men nej, så var det. Vi spatserade till närmsta minimarket och köpte hem egen frukost, inte så bra som vi hade önskat men så fick det bli! 
 

Lufttorkad skinka, ost, bröd, yoggi med annanas, phiadelphia och frukt fick mätta magarna för denna morgon!
 
/ -SPANIEN/ROM /

Första dagens sightseeing i Rom

När vi kommit in till den stora stationen i Rom med buss var det bara att leta upp vårt hotell. Som tur var var det bara några stenkast bort.
 
Vi checkade snabbt in för solen sken från en klar blå himmel och vi var sugna på att komma ut på äventyr.
 
Första historiska sevärdheten vi trilla över var
Vittoriano Viktor Emanuel-monumentet
 


 

Viktor Emanuel II var Italiens första kung. Efter hans död beslöt man att uppföra ett monument i hans ära. En inledande fas för att bygga monumentet var en tävling där arkitekter fick tävla mot varandra med målet att vinna med sin byggnad.

Monumentet byggdes med marmor och invigdes den 4 juni 1911 av Viktor Emanuel III. Vittoriano byggdes för att hylla Roms storhet och representera dess enande och folkets frihet. 

Nästa upplevelse var 
Fontana di Trevi
 Lite kuriosa

Man får inte bada i fontänen (även fast filmstjärnan Anita Ekberg i filmen "Det ljuva livet" från 1960 badade med Marcello Mastroianni i fontänen). En legend säger att man skall kasta mynt i fontänen, då händer följande: 

1 mynt (vänd med ryggen åt fontänen) - du kan vara säker på att återvända till Rom
2 mynt - du kommer snart att bli gift.
3 mynt - du kommer snart att skilja dig eller bryta upp ett förhållande, 3 mynt med din högra hand över vänter axel - innebär lycka